Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013
Μελέτη ύπνου στο σπίτι

Μελέτη ύπνου στο σπίτι

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ξεκίνησε η κλινική χρήση μιας νέας πρωτοποριακής συσκευής μελέτης ύπνου στο σπίτι. Έως τώρα, όποιος ροχάλιζε ή είχε και άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν αναγκασμένος να απευθυνθεί στο νοσοκομείο για τη διεξαγωγή μελέτης ύπνου. Όποιος έχει σχετική εμπειρία, θα σας πει πως ήταν μια ταλαιπωρία αφού αναγκαζόταν να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα η μελέτη να γίνεται σε ένα άγνωστο περιβάλλον, που απέχει από τις συνήθεις συνθήκες που κάποιος κοιμάται στο σπίτι του. Επιπλέον, χρειαζόταν να προηγηθεί και μια εξέταση από Ωτορινολαρυγγολόγο. Τώρα όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν όλα μαζί. Η νέα αυτή συσκευή μελέτης ύπνου στο σπίτι είναι η πρώτη που διατίθεται στην Κρήτη. Είναι προϊόν βρετανικής τεχνολογίας, δοκιμασμένο στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι τόσο αξιόπιστο, που το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) επιβάλλει οι ασθενείς να κάνουν μελέτη ύπνου στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο όπως αρχικά γινόταν.  

        Με τη μελέτη ύπνου στο σπίτι μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος/κάποια, απλά ροχαλίζει στον ύπνο του, πόσο δυνατά, σε ποιές θέσεις και ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία για το ροχαλητό του/της βασισμένη στα ευρήματα της μελέτης και όχι σε αυθαίρετες υποθέσεις.   Η μεγαλύτερη, όμως, προσφορά είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει αν κάποιος κάνει άπνοιες, δηλαδή σταματά η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού είναι γνωστό πως άτομα που κάνουν πολλές άπνοιες στον ύπνο τους έχουν μεγάλη πιθανότητα για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας, αλλά και διαταραχών στην κοινωνική τους ζωή. Τεκμηριώνει δηλαδή την ύπαρξη ή όχι απνοιών, βαθμονομεί τη βαρύτητά τους και προσφέρει στο θεράποντα ιατρό τα καλύτερα εργαλεία τόσο για την ακριβή διάγνωση, όσο και την προσφορότερη θεραπεία για τον/την εξεταζόμενο/η με βάση τα ευρήματα της μελέτης.  Επιπλέον, έχει χρήση σε παιδιά, για την τεκμηρίωση του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, αφού αυτή είναι πλέον η μοναδική απόλυτη ένδειξη για αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Γιατί μπορεί ένα παιδί να ροχαλίζει καθημερινά, αλλά αν δεν έχει αυτό το σύνδρομο, που η τεκμηρίωσή του γίνεται μόνο με τη μελέτη ύπνου στο σπίτι, δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή και να αποφύγει έτσι την επέμβαση. Η διαδικασία της μελέτης ύπνου και της διερεύνησης του ροχαλητού και των απνοιών έχει ως εξής. Ο εξεταζόμενος προσέρχεται στο ιατρείο και αφού ληφθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, υποβάλεται σε ενδελεχή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, που αποσκοπεί στον να εντοπίσει  αν υπάρχει κάποιο σημείο στον ανώτερο αεραγωγό που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση του ροχαλητού ή και των απνοιών. Ακολούθως δίνονται οδηγίες εφαρμογής της συσκευής μελέτης ύπνου στον εξεταζόμενο. Το βράδυ στο σπίτι του, και πριν κοιμηθεί θέτει σε λειτουργία τη συσκευή πατώντας το πλήκτρο ενεργοποίησης. Την επόμενη ημέρα αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή επιστρέφει τη συσκευή στον ιατρό του και μετά από ανάλυση των αποτελεσμάτων συζητούν για την καταλληλότερη θεραπεία, πάντα βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα στοιχεία από τη μελέτη ύπνου.  

Σχετικά με την εφαρμογή της, να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα ελαφριά συσκευή που προσαρμόζεται στο θώρακα του εξεταζόμενου, και έχει δυο αισθητήρες, ένα παλμικό οξύμετρο που τοποθετείται στο δάκτυλο και έναν ρινικό καθετήρα. Ο εξεταζόμενος πατάει το πλήκτρο έναρξης και η συσκευή καταγράφει. Αυτές είναι όλες οι ενέργειες από πλευράς του εξεταζόμενου.   Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως ενώ το ροχαλητό αποτελεί μια αθώα ως επί το πλείστο κατάσταση, που έχει μόνο κοινωνικές προεκτάσεις, όταν αυτό συνοδεύεται από άπνοιες, είναι μια νόσος που χρειάζεται οπωσδήποτε θεραπεία, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί μεσοπρόθεσμα να έχει δυσάρεστες επιπλοκές για τον πάσχοντα. Η μέθοδος για να το διερευνήσει αυτό κανείς είναι μόνο με τη μελέτη ύπνου στο σπίτι.
  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: